U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Taizégebed


Elke tweede zaterdag van de maand kan je hier een stemmig Kruis van TaizéKruis van TaizéTaizégebed meemaken om 20.00u; we zingen de liedjes al eens door om 19.50u. De vieringen zijn in de typische stijl en met de liederen van Taizé, met  ruimte voor stilte en gebed. Muzikaal en inhoudelijk worden ze door jongeren gedragen, maar ze staan open voor mensen van alle leeftijden.

De Taizé-vieringen hervatten in september.                             

 

In 2021 waren een aantal vieringen digitaal - klik om ze te bezichtigen:

* Zaterdag 21 maart - vooravond van de 4e zondag in de Veertigdagentijd

* Zaterdag 18 april - vooravond van de 2e zondag in de Paastijd

* Zaterdag 23 mei - vooravond van de 7e zondag in de Paastijd

* Zaterdag 20 juni - vooravond van de 12e zondag door het jaar A

De Taizé vieringen zijn elke 2e zaterdag van de maand, telkens om 20.00u (inzingen vanaf 19.45u)in onze kapel

                                          19.45u: liederen inzingen

20.00u: Taizégebed

20.50u: ontmoeting tot 21.45u

 

Hier kan je de Taizéliederen beluisteren en leren.

 

Speel jij een muziekinstrument en kom je ons Taizégebed graag af en toe of regelmatig muzikaal ondersteunen, contacteer ons dan gerust: hoe meer muzikanten, hoe meer vreugde!  

 

 

Meer info vind je ook op de website van Taizé - St. Truiden met een klik op deze foto: 

 

Jonge mensen die naar het Taizégebed komen.Jonge mensen die naar het Taizégebed komen. 
  

Wat is Taizé eigenlijk?  Taizé is een klein dorpje in Frankrijk. Er woont een internationale gemeenschap van broeders. Hun stichter en bezieler was frère Roger Schutz.

Duizenden pelgrims, ook vele jongeren, trekken naar Taizé om samen met deze gemeenschap hun geloof uit te zingen, te verdiepen of  te ontdekken. De broeders van Taizé bidden op een eenvoudige manier. Ze zingen een kort vers (meestal gebaseerd op een bijbelvers) op een melodie die iedereen kan meezingen. Dit vers wordt een tijdje herhaald zodat de woorden en de melodie dieper tot je doordringen.

 

Bid je graag een Taizégebed mee?

Dat kan oa. in Sint-Truiden van september tot juni op elke 3e zaterdag van de maand:
 

 

 Hartelijk WELKOM!

 

Enkele van de jonge mensen die hier regelmatig het Taizégebed komen meevieren, hebben hun ervaringen neergeschreven om ze met jullie te delen:

Al vanaf het moment dat ik binnenkwam, wist ik dat dit anders ging zijn dan een gewone viering in de kerk. En de kleine kapel, een 40-tal mensen en het met kaarsen omringde kruisbeeld gaven een gezellige indruk. Voor het begin van de viering werd er ingezongen. Dat wil zeggen dat de liedjes die we zouden gaan zingen werden ingeoefend. Een jonge, vriendelijke man gaf uitleg hoe we beter konden zingen. Terwijl we in de kerk vooral Nederlandse liedjes zongen, kwamen ook Duits, Engels, Pools en Latijn hier aan bod. Tijdens de Taizéviering zelf werd er ook veel gezongen. Toch was er plaats voor een lezing uit de bijbel en 10 minuten bezinning in stilte. Hoewel het geen gewone viering was, waren er toch veel elementen van een mis aanwezig.

 

Na de viering was er een gezellig samenzijn waarbij iedereen kon babbelen en lachen. Hier leerden we enkele van de zusters kennen. Er waren ook hapjes en drankjes voorzien. Toch vond ik het bijzonderste moment de vrije voorbeden. Om de beurt kon je zeggen “wat er op je lever lag” en aan wie je jouw intentie wou opdragen. Als leerling die altijd zenuwachtig is om voor de klas te komen, vind ik het vreemd hoe mensen dit zomaar weten te verwoorden. Alles samen vond ik het een zeer geslaagde schooluitstap. Ook al ben ik een hele zaterdagavond weg geweest, ik zou het zeker nog eens doen. Lars

   

De Taizéviering was zeer bijzonder voor me. Er werd heel goed gezongen. Er kwam zo’n warm gevoel bij. Iedereen heeft begrip voor mekaar. Het is een heel andere viering dan ik gewoon ben. De voorbeden werden gewoon in je eigen woorden gezegd. Je kon met je eigen zorgen terecht bij Iemand. Er kwam geen briefje aan te pas, niets was ingestudeerd. De 10 à 15 minuten in stilte bidden hebben me gegrepen. Door al wat er in de viering verteld werd, begin je zelf zo te denken aan je eigen leven en wat je verkeerd en goed wil doen. Ruben

   

Toen we de kapel betraden, werd ik al direct geconfronteerd met de warme sfeer die van de mensen en de omgeving afkwam. Toen we onze stem moesten opwarmen met de voorzanger, voelde ik mij al op m’n gemak en wist ik dat het heel anders zou worden dan een gewone mis. Na de leuke viering mochten we nog wat drinken en eten wat zeer aangenaam was. Het was in het algemeen een unieke ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is. Jeroen

 

Toen we in de kapel aankwamen, was er een aangename, rustige en gezellige sfeer. Die sfeer bleef er de hele tijd. Het was zo speciaal, zo mooi. Ik raad het iedereen aan. Het leert je contact maken met andere mensen. Het is zo mooi hoe mensen samenkomen voor het geloof. Amelia

 

Mooie en diepgaande momenten kan je niet maken... die krijg je. De viering samen met de zusters Clarissen, de medeparochianen en mijn leerlingen is zo’n intens moment. De eenvoud van de viering en de open sfeer, de gezelligheid en het gevoel van “er gewoon te mogen zijn” laat een blijvende indruk na. In de autorit naar huis, tijdens de momenten in de les en op de speelplaats merk ik dat deze manier van vieren en samenkomen in de diepte gaat. Het maakt los wat vast zat, het stimuleert, het spoort aan en zet op weg. Waar deze weg naartoe leidt, dat weet God alleen... maar het is zalig dit te mogen meemaken, ervaren en te delen met mensen rondom me die hetzelfde voelen. Steven

 

Een getuigenis van iemand die in Taizé geweest is... ook jouw getuigenis is hier welkom:

De ontmoetingen met andere mensen vanuit de hele wereld en met de broeders van Taizé die zo blij in het leven staan, hebben een heel sterke indruk op mij gemaakt. Hun eenvoudige manier van bidden bracht me en brengt me nog steeds tot innerlijke rust. Het zingen in zoveel verschillende talen leert je dat er een universele taal bestaat die iedereen verstaat. Er was geen druk, geen haast, gewoon: er zijn, hier en nu, meer niet. In Taizé heb ik voor het eerst in mijn leven echt ervaren dat een mens zo weinig nodig heeft om gelukkig te zijn en om voluit te leven. En dat je eenvoudig mag zijn wie je bent... omdat je zo door Iemand bemind bent. En dat die Iemand is er altijd, Hij draagt je door het leven heen.