U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Psalmen zijn hele oude gebeden, ontstaan vanuit de levenservaring van mensen, ze gaan over 'het leven zoals het is'. En daarom worden mensen van alle tijden steeds weer erdoor aangesproken. Het psalm- of getijdengebed neemt een behoorlijk deel van onze dag in beslag. Vandaar deze rubriek 'psalmen' waarin je regelmatig een psalm mag verwachten, al dan niet met een korte overweging.  In het submenu van deze pagina vind je een aantal psalmen met overweging.
 

Mgr. Lode Van Hecke die voordien Abt was van de abdij van Orval spreekt in onderstaande Youtube video over wat de Psalmen voor hem betekenen.

 

Algemene inleiding op de psalmen

 

Psalmen bidden (en wij zingen ze meestal op een eenvoudige melodie) is zo heerlijk om te doen, omdat ze je dichter bij jezelf, bij je medemens en bij God brengen.

Dichter bij jezelf: omdat in de psalmen alles bezongen wordt wat er maar in een mens kan leven aan vreugde, pijn, verdriet tot woede en haat toe. Werkelijk alles wat mensen eigen is, vind je ook in de psalmen terug. Daarom zijn ze onmiddellijk herkenbaar voor wie er zich aan waagt regelmatig een psalm te bidden.

Dichter bij je medemens: omdat ze de verhoudingen bezingen die tussen mensen kunnen spelen en aangeven hoe de psalmist daarmee is omgegaan.

Dichter bij God: omdat je je in een psalm tot Hem richt met alles wat op dat moment in je hart leeft. Er zijn dus ook 'vloekpsalmen', want... als je bij God niet af en toe een keer mag vloeken, bij wie dan wel nog. Het blijkt veel heilzamer tegen Hem je woede, pijn, verdriet enz. uit te spreken en af te reageren dan tegen medemensen! Ook daarom doet psalmen bidden zoveel deugd.  Je moet het zelf maar een keer proberen.

Maar wat psalmen in jou persoonlijk leven bewerken, kan je best zelf ervaren door ze te gaan bidden of op een eenvoudige melodie te zingen, ...

 

Het gebed van de Kerk

Het psalmgebed is al sinds eeuwen het gebed van de kerk. Heel de kerk bidt wereldwijd op hetzelfde moment dezelfde psalmen. Dat schept een grote verbondenheid met elkaar! Doe jij graag mee? Hier vind je een volledig online getijdengebed, zo kan je psalmen bidden zoveel en wanneer je maar wil!