U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bron 3


 

Kijk steeds naar je begin!

2e brief van Clara aan Agnes van Praag v. 11

 

Chrysant uit onze tuinChrysant uit onze tuin

 

Deze raad geeft Clara van Assisi aan Agnes van Praag, koningsdochter van Ottakar I en koningin Constance van Bohemen. Agnes (°1205) wees elk huwelijksaanzoek af en riep de hulp van de paus in om dit voor elkaar te krijgen. Via de minderbroeders die in Praag kwamen, hoorde zij niet alleen over Franciscus, maar ook over Clara van Assisi en haar nieuwe levenswijze en zij wilde in Praag net zo gaan leven als Clara en haar zusters in San Damiano. Daarom zocht zij contact met Clara via briefwisseling. Van deze briefwisseling zijn vier brieven van Clara aan Agnes bewaard gebleven. Hoewel deze twee vrouwen elkaar nooit in levende lijve ontmoet hebben, was de band tussen hen heel sterk, want Clara noemt Agnes in één van deze brieven: 'de helft van mijn ziel'.

 

'Kijk steeds naar je begin'. Wat kon Clara met die raad bedoelen, en wat kan het betekenen voor ons? Een nieuw begin heeft altijd iets bijzonders. Het begin van een nieuw leven, van een nieuw levensjaar, of een nieuw jaar, school- of werkjaar... het heeft iets unieks in zich, iets dat ons confronteert ook met het verlangen er het beste van te maken en anderen het beste toe te wensen. Het herinnert aan wat voorbij is en doet verlangen en hopen naar wat voor ons ligt.

 

Naar je begin kijken kan ook betekenen: je herinneren hoe of waarom je ooit aan iets begonnen bent, aan die studierichting, die job, die levenskeuze... en de weemoed of het heimwee in ons wekken naar de motivatie van toen, het enthousiasme en de liefde die ons eens bewogen hebben om een beslissing te nemen en er helemaal voor te gaan. En de herinnering daaraan is heilzaam, want het leven van alle dag brengt sleet of een laagje stof op de diepste roerselen van ons hart, op wat ons bewogen heeft om aan iets te beginnen.

 

Clara nodigt uit terug naar dit begin te kijken,  naar 'je eerste liefde' zoals de Bijbel het in het boek Openbaring uitdrukt...want daarmee is elk nieuw begin te vergelijken, en weer zo je werk, je relaties, je levenskeuze op te nemen, alsof het de eerste keer was. Open voor elke nieuwe ervaring die op je af komt, voor de mensen die ook altijd weer nieuw kunnen worden zonder dat je het in de gaten hebt. Krijgen ze daartoe de kans, en geef jij jezelf de kans om een nieuw, herboren mens te zijn, te leven vanuit het enthousiasme van het begin? Laat het ons in verbondenheid proberen, vanuit het besef, dat wat God betreft voor elke mens op elk moment en tot een kwartier na zijn dood een nieuw begin mogelijk is!