U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Herbronning


In deze bronnen-rubriek krijg je een overweging rond een woord uit de Schrift of uit de bronnen van Clara en Franciscus van Assisi, of rond de sterke tijden van het liturgisch jaar. Een herbronning die een verdieping kan zijn van je dagelijks leven.


 

De echte dwazen

De diepste reden van het mislukken en kwijnen van zoveel mooi begonnen leven in gemeenschaps- of groepsverband, is de hebzucht en de diepgewortelde trots. Liefde begint met afstand te doen van je hebzucht en je trots, om leven, om vreugde, om troost te zijn voor anderen. Als je met zo’n liefde alleen staat in een groep, word je beschouwd als ene dwaas. Men buit je uit. Maar dán moet je standhouden tot er twee of meer mensen zijn die zó willen leven, en dan gebeurt er een wonder. Dan wordt samenleven een feest en is niet degene die liefheeft een dwaas, maar degene die dagenlang zijn mond niet opendoet omdat hij ergens werd overgeslagen of zijn zin niet kreeg. Hebzucht en hoogmoed zijn de tegenpolen van de liefde. ‘Heb elkaar lief!’ Dit is het geheim van je geluk! Wandel als een kind van het licht en wees de gelukkigste mens ter wereld!

 

Liefde met een hoofdletter is liefde die fouten bekent, die wonden heelt, die kwaad vergeeft en die het leven met elk-ander weer met veel moeite aan elkaar lijmt. Daarom: glimlach, glimlach thuis en glimlach onderweg en glimlach overal, want als jij glimlacht, zal een ander glimlachen en zal spoedig heel de wereld glimlachen: omdat jij glimlacht!

 

Het enige wat echt nodig is: beeld van God te zijn. Kijk dus naar Hem! Je bijzondere zending is Gods woord weerspiegelen, je erdoor laten omvormen, het betrekken op je concrete leven met de mensen om je heen. Leer onvoorwaardelijk aan dit Woord te gehoorzamen, je levensstijl erdoor te laten veranderen. Wees niet bang dat God teveel, ja Alles eist. Laat je door Hem maar eens de-stabiliseren.

 

Fundeer alles in jou op de innerlijke dialoog met Hem. Probeer doorheen de dag armoedige ruimtes van innerlijke stilte en zwijgen te scheppen om je te laten omvormen en Hem de mogelijkheid te geven je iedere dag te herscheppen. Je kan zelf Eucharistie en Liturgie worden in alle aspecten van je leven! Wanneer het Woord in stilzwijgen wordt beluisterd en opgenomen en zich kan ontwikkelen, kan zich diep in je hart een omvorming voltrekken.

 

Ontdek de schoonheid van jouw heel eigen roeping als de uitzuivering van alles wat overbodig is! Je kan vanuit je geloof steeds meer de ervaring opdoen van een ontmoeting en dan wordt alles anders. Dat wil zeggen: in ieder alledaags gebaar kan je een openbaring van de Heer ontdekken, dat is een ware oefenschool van contemplatie. Heiligheid bestaat in de kwaliteit van dagelijks beleefde liefde, in een diepe blijmoedigheid.

 

© Phil Bosmans uit ‘Menslief, ik wens je vrede en alle goeds!