U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Leerlingen op bezoek


Regelmatig komen leerlingen op bezoek bij ons, zowel in klasverband als op vrijwillige basis. Het is telkens een verrijkende ontmoeting! Hier kan je enkele foto's bekijken en hun getuigenissen lezen!

 

Enkele getuigenissen:

Mevr. K. Gaethofs kwam ons bezoeken met haar leerlingen Katholieke Godsdienst  van de GO! School Sint-Truiden Campus Tichelrij: een goed gesprek met toch wel bijzondere leerlingen, met heel veel openheid en interesse!

Op vrijdag 13 februari 2015 brachten we een bezoek aan de Zusters Clarissen.  We mochten vragen stellen aan Zuster Carmen en hieronder volgt een verslag van de leerlingen van het vierde jaar.

Waarom en onder welke omstandigheden werd u een Claris?
Ik kwam in aanraking met hen door een vriendin van mij.  Zij ging regelmatig op bezoek bij de zusters en op een zekere dag vroeg ze mij om mee te gaan.  Ik had tot op dat moment nog nooit van de Clarissen gehoord, maar door met haar mee te gaan ging een totaal andere wereld voor mij open.  Langzaamaan groeide in mij het verlangen om een zuster te worden.  Ik kwam in de schoolvakanties geregeld in het klooster en mijn ouders en de zusters hebben mij moeten tegenhouden of ik had mijn studies ingeruild voor het klooster.  Uiteindelijk heb ik mijn studies als kleuterjuf afgerond en ben ik na mijn studies ingetreden.  Ik heb veel opgeofferd door zuster te worden: mijn vriend met wie ik plannen had om te trouwen, het krijgen van kinderen, mijn beroep,... maar ik zou nu opnieuw kiezen voor het kloosterbestaan.  De eenvoudigheid van de zusters, de intense bidmomenten en de leefregels van de orde zijn maar enkele van de vele redenen.  Door elke keuze die je maakt in je leven offer je iets op, maar je krijgt er altijd iets voor in de plaats.  En spijt heeft zuster Carmen zeker niet. (© Sarina Leduc)

 

Is het leven anders in het klooster?
Zuster Carmen vertelde ons dat toen zij het klooster instapte er voor haar een nieuwe wereld open ging.  In het klooster werd er veel meer gedeeld en samen gezeten, maar toch heeft iedere zuster haar eigen leven.  Er is veel leeftijdsverschil tussen de zusters maar toch vormen ze een sterke groep.  Iedereen heeft zijn eigen taken in het klooster. (© Eline Swerts)

 

Wat zijn de taken van de clarissen?
De voornaamste taak van de clarissen is het gebed.  Hun verbondenheid met God is heel belangrijk.  Ze bidden elke dag.  Vervolgens hebben ze de huishoudelijke taken, het onderhoud van het huis en de tuin.  Andere taken zoals arbeid verrichten horen er ook bij.  En deze zusters bakken ook veel hosties voor verschillende kerken. (© Saartje Lievens)

Ik vond het fijn in het klooster omdat het een nieuwe ervaring was.  Ook hebben we kunnen zien hoe de nonnen hun leven doorbrengen.  Ik persoonlijk vond het leuk om te zien hoe de hosties werden gemaakt. (©Ethan Smets)

 

Eigen mening
Ik vond het bezoek aan de Clarissen interessant.  Het was eens totaal iets anders.  Het is boeiend volgens mij om te weten te komen hoe een doodgewone mens terecht kan komen in een klooster en hier gelukkig te worden.  Ook al is het soms moeilijk om je oude gewoontes uit je “oude” leven achter je te laten. (© Pauline Reynaerts)

 

Citaat
Ik vond dat zuster Carmen ontzettend gelukkig leek, met een grote glimlach op haar gezicht.  Dit is mij het meeste bijgebleven. (© Tim Hubo)

 


 

De eerstejaars van de Tuinbouwschool verzamelen samen met hun leraar Ronny Koppen ieder jaar voldoende eetwaren om ruim 60 voedselpakketten te maken die ze komen uitdelen aan de armen die bij ons aanbellen.

 Op de koffie bij de zusters

Heeft u zich ook al eens afgevraagd waar, hoe en door wie de hosties gemaakt worden? Een tiental leerlingen van de Landense Middenschool Sint-Gertrudis wilde dat ook weten. Op woensdagnamiddag 29 mei trokken ze samen met hun directrice, enkele begeleidende leerkrachten, ouders en grootouders naar de zusters Clarissen in Sint-Truiden.

 

 De meesten van deze leerlingen hadden nog nooit een voet in een klooster gezet. Door de hartelijke ontvangst door een van de zusters - met wafels en late paaseitjes - was het ijs snel gebroken. Zuster Carmen vertelde honderduit over het kloosterleven. Daarbij had ze het onder meer over haar persoonlijke roeping als religieuze en over het dagelijkse reilen en zeilen in het klooster.  Het levensverhaal van de twee heiligen Franciscus en Clara van Assisi kon ook niet ontbreken. De leerlingen bestookten de zuster met vele, interessante vragen. Al snel was het duidelijk dat het vroege opstaan, de vele uren in de kapel, het eten in stilte en het sobere leven niet voor iedereen weggelegd is. Grappig vonden de leerlingen wel dat de zusters op de feestdag van de ‘onschuldige kinderen’ frietjes gaan halen aan het frietkot in de buurt. Zuster Carmen vertrouwde haar gasten toe dat de buren merken dat het 28 december is, want dat is de dag van het jaar dat ze een zuster zien aanschuiven aan het frietkot!

 

Na het gesprek kregen de bezoekers nog een rondleiding in het klooster en konden ze onder andere de kapel - waar een gezamenlijk gebed werd gebeden - en de hostiebakkerij bezoeken. Op het einde van de namiddag was het duidelijk dat het beeld dat de leerlingen hadden van het klooster en de zusters, op enkele uren tijd grondig veranderd was. Een geslaagde namiddag die zeker voor herhaling vatbaar is.

 

Karolien Hacour

 


 

De kindjes van het eerste leerjaar van de basisschool Klavertje 5 kwamen in april, net voor hun eerste communie, met meester Ronald op exploratietocht naar de hostiebakkerij!  Ze hebben de zusters ijverig meegeholpen met hosties bakken, uitboren, sorteren en verpakken!

 


De leerlingen van de Tuinbouwschool brachten ons een bijzonder bezoek! Zij verzamelden op school eerst  voedingswaren  en een groep leerlingen bracht ze mee naar ons en maakten er samen met hun leraar Mr. Ronny Koppen voedselpakketten van om aan de armen uit te delen: 52 grote en gevarieerde pakketten. De dag nadien kwam een volgende groep leerlingen om alles uit te delen aan de armen die bij ons kwamen aanbellen, en of ze blij waren.? Ze werden met grote dankbaarheid ontvangen! Dat maakte ons allemaal heel blij: solidair zijn en kunnen delen met wie minder heeft, maakt iedereen rijker!

 
 

De leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van de leefschool, hier vlak bij ons klooster, komen elk jaar eens op bezoek. We hebben telkens een heel fijne ontmoeting met elkaar, een heel rijke ontmoeting ook met verschillende geloofsovertuigingen. De kinderen die de islam belijden waren verrast dat Franciscus van Assisi zoveel respect had voor de moslims. Hij ging zelfs helemaal naar de Sultan toe. Hij leerde van de moslims dat zij veel eerbied hebben voor Allah en voor de heilige woorden uit de Koran. Toen Franciscus terug thuis kwam, leerde hij zijn broeders dat ook zij veel eerbied moesten hebben voor de woorden uit de H. Schrift en voor de namen van God en aan de burgemeesters scheef hij dat zij net zoals de moslims, de mensen van hun stad met een duidelijk teken moesten oproepen om God te loven.

 

De kinderen van het 5e leerjaar schreven samen met hun juffen een verslag van hun ontmoeting met de zusters hier!

 Onlangs bezochten wij, de leerlingen van het 5de leerjaar van de leefschool De Villa (Zoutstraat, Sint-Truiden) het klooster van de zusters Clarissen in de Diesterstraat. We werden zeer vriendelijk ontvangen door zuster Carmen. Tijdens het gesprek kwamen we heel wat te weten over het kloosterleven en wat de zusters allemaal doen: - vroeg opstaan- 5 keer per dag naar de kapel voor het gebed- het huishouden doen- hosties bakken- .........Vervolgens bezochten we de hostiebakkerij, waar zuster Elisabeth ijverig aan het werk was. We mochten zelfs een versgebakken stukje hostiebrood proeven.....Lekker! De zusters legden ons uit dat dit hostiebrood gewoon brood was, en nog niet hetzelfde als de communie die de christenen in de kerk krijgen. Voor onze medeleerlingen van het zesde leerjaar en uiteraard ook voor onszelf kregen we een zakje restjes van hostiebroodsnippers mee naar school. Kortom, het was een leerrijke uitstap, samen met onze bijzondere leerkrachten Juf. Tamara van zedenleer en Juf. Claire van godsdienst. En dit alles... zo dicht bij onze school...!