U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vrienden op bezoek


Heel regelmatig komen vrienden bij ons op bezoek, vrienden van onze gemeenschap of een vriendengroep onderling. Van beide kan je hier een verslagje lezen.

 

 

De ere-leidsters VKAJ Noord-Limburg

Na een hartelijke ontvangst, door blije, vriendelijke zusters, kregen we van zuster Carmen een korte inleiding , -over het leven in de gemeenschap ,de dag-indeling met  gebeds-tijden  en werk-tijden.. ORA ET LABORA .... goed gevulde dagen !!!.....;

Ook was iedereen onder de indruk van de   "getuigenis " van zuster Carmen , haar persoonlijke roeping en belevenis ........een BOEIEND verhaal !

Daarna kregen we een rondleiding ,  de "sfeervolle"  gebedsruimtes .... de hostie-bakkerei.....de tuin ; waar we de gelegenheid hadden voor een groepsfoto, -al snel was  het  tijd om deel te nemen aan de vespers met  de zusters .....,wat een "mooie "  viering !!!!!! teksten , zang én instrumentaal .... kippenvel momenten !!!!!

En toen  ....... was er koffie of thee  en verse "zelfgebakken" wafels ....wat hebben die gesmaakt  !!!!!

Dan  was er toch nog even tijd voor  vragen uit de groep -  persoonlijke verhalen - de vraag voor gebed , voor  kinderen ,kleinkinderen ,familie ,vrienden enz ...;    het waren héél ontroerende momenten die we nooit zullen vergeten !!

Met de belofte van gebed  ook voor mekaar, namen we afscheid van deze "hartelijke "gemeenschap  !

Onze "geslaagde "  jaarlijkse,midweek hadden we  niet op een mooiere manier  kunnen afsluiten !!

 Bedankt zusters , voor deze "overgetelijke" uren !!!!!   Je gaat ons nog terug zien !!!!!!

 

            Gusta  -Hilde - José- Gerda -Lizette -Mia -Lizette -Mia -Mia - Lieve

 


 

Inspiratienamiddag bij de zusters Clarissen in Sint-Truiden

Veertien jaar geleden, op 05 mei 1999, schreven we in onze ‘visietekst Jeugdzorg De Brug’: “De zorg voor de opvoeding van armen en wezen ligt aan de oorsprong van de Congregatie van de Zusters Sint-Franciscus te Opbrakel sinds 1830, dit vanuit een Franciscaans-Christelijk geïnspireerde visie. Honderdzeventig jaar later zien we het als onze blijvende taak ons te richten naar de meest kwetsbare jongeren en gezinnen in de samenleving (…)”

 

Maar hoe ‘vertaal’ je dat in de wereld van vandaag ? Met de verkiezing van de nieuwe Paus Franciscus, werd het ons al iets gemakkelijker gemaakt. Franciscus ‘zit in de lift’ en er verschijnt het ene boek na het andere over Franciscus van Assisi.

 

Mijn oog viel op een aankondiging in ‘KERK&leven’: inspiratienamiddag ‘Beziel(en)de vriendschap’ over Franciscus en Clara bij de Zusters Clarissen in Sint-Truiden. Vanuit Geraardsbergen was dat toch een eindje. Ik sprak af met Jan en die was meteen bereid. Op 26 oktober, een zachte en zonnige herfstdag, reden we samen naar Sint-Truiden, zonder goed te weten wat ons te wachten stond.

 

Een vriendelijke ontvangst met een heus programmaboekje en een programma dat stipt gevolgd werd, dat was alvast een goede start voor ons beiden. We zijn gewoon om met een strikte agenda te leven. Zuster Carmen, onze enthousiaste gastvrouw, blijkbaar ook.

 

Met een kleine groep geïnteresseerde toehoorders, kregen we – nadat ieder zich kort had voorgesteld – een inleiding met o.m. enkele inpirerende teksten van Iny Driesen uit haar boek ‘Het geheim van vriendschap en intimiteit’.

 

Het persoonlijk getuigenis van Zuster Carmen maakte het ‘open vraaggesprek’ nadien tot een vlotte babbel over soms ernstige levensvragen. Een powerpoint-presentatie bracht opnieuw een moment van bezinning. Daarna volgden keuzeactiviteiten. Jan en ik kregen met enkelen een rondleiding in het klooster, de tuin en de werkplaatsen (een complete professionele ambachtelijke hostiebakkerij !). De habituées van het klooster hielden een bezinning aan de hand van afbeeldingen en/of mandala’s[1]

 

Als afsluiter mochten we deelnemen aan een gebedswake met de zusters. In de mooie en stemmige kapel probeerden we voorzichtig de eigentijdse psalmvertalingen mee te zingen met het koor van de zusters. Tussendoor zorgden twee zusters voor wondermooi fluitspel.

 

Een stapel zelfgebakken wafels, koffie en appelflappen zorgden tenslotte voor een welkome versterking van de innerlijke mens, vooraleer de terugweg aan te vatten, welgezind en met een dankbaar hart. We komen zeker nog eens terug naar deze oase in Sint-Truiden.

 

Bruno

 

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Intussen heb ik opgezocht dat ‘mandala’ een woord is uit het Sanskriet, een taal uit het oude Indië, en ‘wiel’ of ‘cirkel’ betekent. In het Hindoeïsme en Boeddhisme bestaat de mandala uit magische diagrammen, bedoeld als hulpmiddel om te mediteren.