U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Missionarissen op bezoek


Heel wat missionarissen komen ons vertellen over hun werk in hun missiegebieden. Op een dag kragen wij kregen zo ook bezoek van een bijzondere zuster: Jeanne Devos, missionaris van de Zusters van de Jacht en sinds jaren actief in Mumbai (Bombay) waar ze opkomt voor de rechten van de kinderen die worden verhandeld voor huisarbeid en om vrouwen die aan huis werken bij de rijkere bevolking, een eigen statuut te geven en (een nieuwe wet die dankzij zr. Jeanne ingang heeft gevonden in India) het recht op een eerlijk loon. Haar motto: Niets is onmogelijk als we het samen doen!

 

 

Het was dankzij de familie Schalenbourg dat zr. Jeanne ook bij ons even langskwam. De leden van de Lions Club handelen volgens haar motto: niets is onmogelijk als we het samen doen!

In heel de wereld werken zij samen ter bestrijding van armoede in in het bijzonder van blindheid die te genezen is. Daarover kwam voormalig Gouverneur van de Lions Club van het district 112B Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen, Mr. Guy Schalenbourg samen met zijn echtgenote ons iets vertellen. Met veel genoegen werden wij, ook via een prachtige powerpoint-presentatie over de internationale Conventie van de Lions in Australië, ingewijd in het werk van de Lions overal ter wereld! In zijn district zijn 71 clubs actief die jaarlijks 1.775.000 euro besteden aan sociale en culturele doelen. Zij sluiten ook aan bij de wereldwijde belofte om 1 miljoen bomen te planten. Dit district heeft er al 27.500 geplant, terwijl ze 2.000 stuks beloofd hadden. De Lions Club Internationaal tellen vandaag 1 miljoen 350 duizend leden in 208 landen. De boomplanting kwam er op vraag van de huidige president Wing-Kun Tam die daarmee de milieuproblematiek op de wereldkaart wil zetten. Mr. Schalenbourg gaf ons een vlagje cadeau met zijn lijfspreuk er op geborduurd. De website van de Lions in Sint-Truiden, vind je hier.

 

De ontmoeting met zr. Jeanne en met de familie Schalenbourg was voor ons een sterke confrontatie met de schrijnende armoede in India, waar miljoenen kinderen verkocht en uitgebuit worden zonder dat hun ouders weten wat er precies met hen gebeurt. Zr. Jeanne vertelde ons ook over de uitzonderlijke moed en kracht van de vrouwen die ondanks hun leven in erbarmelijke omstandigheden toch solidair zijn met elkaar en elkaar ook in de moeilijkste omstandigheden helpen. Samen met haar medewerkers waaronder kinderpsychiater Peter Adriaenssens helpt ze zwaar getraumatiseerde kinderen te genezen en te groeien naar een nieuwe toekomst. Wil ook jij hun werk ondersteunen, dan kan dat via het Jeanne Devos fonds. Ook leerkrachten, leerlingen of leden van jeugdbewegingen die op één of andere manier iets willen doen voor hun leeftijdsgenoten in India, kunnen er DVD's, folders en andere lesmateriaal bestellen om mee van start te gaan.

Haar boek 'In naam van alle kinderen' waarvan je de referenties hier vindt, is reeds aan een 2e druk toe! Steun zr. Jeanne als u kan, en zo de vele kinderen die nog steeds met huisarbeid onderdrukt en misbruikt worden.