U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

TAU


 

TAU organiseert

een VERDIEPINGSREEKS:

 

FRANCISCUS LEREN KENNEN DOOR CLARA

Begeleiding: Francine Demarsin

Voorjaar 2016
Sint Truiden: 18/2, 17/3 & 14/4 telkens van 19u30 tot 21u30

 

Adres: Museum De Mindere, Capucienessenstraat 1, 3800 Sint Truiden

Vrije bijdrage welkom!

 

Inhoud:

 
Clara was één van de eerste volgelingen van Franciscus. Na de dood van Franciscus houdt zij, samen met de eerste broeders, de inspiratie van Franciscus levend. Haar geschriften leveren inspiratie om ook Franciscus beter te leren kennen.

Ze getuigen van een diep doorleefde verbondenheid met de Allerhoogste en van haar trouw aan haar ‘model’: de arme, gekruisigde Heer. Telkens verbindt zij deze mystieke verbondenheid met zeer praktische levensvragen.

In drie stappen willen we dit op het spoor komen:

HET TESTAMENT VAN CLARA

‘Ik vraag dit omwille van de liefde van die God, die arm in een kribbe is gelegd, arm in de wereld geleefd heeft en naakt op het kruishout achtergebleven is’ (TestCl 45)

In haar Testament omschrijft Clara haar roeping en de roeping van haar zusters. Ze verduidelijkt haar plaats in de Kerk, roept de broeders op om haar gemeenschap te blijven steunen en vermaant haar zusters trouw te blijven aan het begin.

Om de geschriften van Clara te lezen, heb je enkele leessleutels nodig. Naast de inhoud en kennis van de historische context, is het bijvoorbeeld belangrijk oog te hebben voor de structuur van de teksten. In de kennismaking met het Testament van Clara gaan we daar dieper op in.

DE TWEEDE BRIEF AAN AGNES VAN PRAAG

‘Houd je houvast vast, doe wat je doet en geef niet op’ (2BrCl 11)

In de vier brieven van Clara aan Agnes van Praag, een koningsdochter die Clara’s levenswijze in Praag overnam, leren we de inspiratie en beleving van Clara in de diepte kennen.

In de tweede brief komen thema’s als ‘volmaaktheid’ en ‘gehoorzaamheid’ aan bod. Voor de aandachtige lezer verwerkt Clara in haar tekst een briefje van Franciscus. Daardoor krijgen haar raadgevingen aan Agnes van Bohemen nog extra autoriteit.

Op het eerste gezicht zijn deze thema’s niet voor ons bestemd. Maar… wie gehoorzamen we? Wie heeft het voor het zeggen in ons leven? Hoe gaan we om met onze diepste levenskeuzes?

DE DERDE BRIEF AAN AGNES VAN BOHEMEN

‘Mogen bitterheid en nevel je niet omhullen’ (3BrCl 11)

Agnes van Bohemen gaat blijkbaar niet zo verstandig om met de vastenvoorschriften en vraagt Clara raad. Clara troost en roept op tot vreugde. Tegenover de al te strenge vastenpraktijken van Agnes stelt Clara de vreugde om de inwoning van de Allerhoogste.

Vasten is voor ons minder belangrijk geworden. Toch leggen we ons nog allerlei verplichtingen op. Wat maakt ons gelukkig? Wat is écht belangrijk in ons leven? 

Praktische informatie

 

VERDIEPINGSDAG ANTWERPEN 

Begeleiding: André Jansen (voormiddag) en Francine Demarsin (namiddag)
De inhoud van deze dag is een verkorte versie van wat in de verdiepingsreeksen aan bod komt.

Voorjaar 2016
Antwerpen: 5/3 van 9u30 tot 16u30
Adres: Zaaltje Pax Christi, Italiëlei 98a, 2000 Antwerpen

Vrije bijdrage welkom!


 

Wij lichten u graag in over de Sacrale dansdag op zondag 24 april in Drongen, een aanbod van TAU - franciscaanse spiritualiteit vandaag.

Info over deze dag vindt u via deze link. Gelieve deze activiteit mee bekend te maken via uw website en/of nieuwsbrief, tijdschrift,…

Alvast bedankt!

Vrede en alle goeds,
Tinne Grolus voor TAU


TAU: Staptocht in het spoor van Franciscus van Assisi, zomer 2016

Al deze informatie is ook te vinden op www.franciscaansleven.be

 

 STAPTOCHT IN HET SPOOR VAN FRANCISCUS

Assisi en omstreken, zomer 2016

 

Een jarenlange traditie gaat verder. De tweejaarlijkse Franciscaanse tocht naar Assisi dompelt je 14 zomerse dagen onder in een intense ervaring...

 

De franciscaanse familie heeft een lange traditie van staptochten in het spoor van Franciscus naar Assisi. Doorheen de jaren hebben zowat duizend mensen aan één van die tochten deelgenomen. Het zijn weldadige reizen die mensen in contact brengen met Franciscus van Assisi én terug bij zichzelf.

In 2016 gaat wordt de pelgrimstocht georganiseerd van 23 juli tot 6 augustus. We stappen via plaatsen die belangrijk waren in Franciscus' leven richting Assisi. Onderweg maken we tijd voor bezinning en ontspanning. De tocht is een geestelijke én sportieve uitdaging. Een echte aanrader voor wie in de voetsporen en het verhaal van Franciscus wil treden!

 

De uitgebreide info over deze reis is te vinden op www.franciscaansleven.be (bij ‘activiteiten’, ‘naar Assisi’, ‘tochten’) en kan opgevraagd worden bij jan.decoene@gmx.net